MORSKI PRAĹ IČKIPERUTNINA
 

PEKINŠKA RACA - AMERIŠKI TIP


"Bela pekinčanka je kraljica vseh rac". Tako so leta 1906 ameriški rejci svojo pasmo opisali v knjigi. Za njih je ta pasma predstavljala skupek gospodrnosti, val navdušenja pa je povzročil nastanek velikanskih račjih farm v Ameriki. Medtem se je ta pasma razširila na dvomestno milijonsko število.

Ustno izročilo pravi, da je Paul Doll križal pekinško raco nemškega tipa in ajlsberiško raco, vendar potrditve v ameriški literaturi ni. Verjetneje je, da so prve živali s Kitajske prišle 1850. leta v Ameriko, kjer so jih usmerjeno z izbiranjem oblikovali v pekinško raco ameriškega tipa z vsemi svojimi prednostmi. Vse od uvoza leta 1918 pekinška raca ameriškega tipa ni mogla pri rejcih pasemske perutnie v Nemčiji izpodriniti pekinške race nemškega tipa (pokončne). Leta 2000 pa je bila pekinška raca nemškega tipa celo pasma leta v Nemčiji.

Kdor to pasmo označuje kot belo raco z oranžnim kljunom in stopali, se zelo moti. Pekinška raca s svojimi značilnostmi predstavlja velik izziv svojim rejcem. Oblika, drža, perje, kakovost perja in čista bela barva (brez rumenega nadiha) so značilnosti, ki jih je treba ves čas vzdrževati in popravljati.

Na splošno je zaželjen zaobljen, pravokoten tip. Tako za trup in hrbet, kot za prsi in trebuh veljajo izrazi: dolg, širok in poln. Drža telesa mora biti le rahlo privzdignjena tako, da leži nekoliko nad vodoravnico. Žal imajo mnoge živali zaradi tega problem v kletki, zato menim, da bi bilo dobro tovrstne napake zaznamovati tudi na ocenjevalnem kartončku. Rahlo obokana zgornja linija krepi opazen splošen vtis te race. Glede na spol so lahko pri spodnji liniji racaka zahteve višje kot pri raci, ki ima kot gospodarska pasma dobro razvit nesni organ. V principu velja, kolikor bolj gladka, toliko boljša. Vedno redkeje se pojavljata poudarjeno grlo in gube. Če pa se že pojavijo, potem s tako živaljo ne gremo na razstave, ampak je primerna in dobra za v lonec.

Pekinške race ameriškega tipa so videti najdaljše takrat, ko držijo rep vodoravno, kar pomeni, da je nošen rahlo privzdignjeno glede na držo telesa. Mora biti zaprt, pahljačasta krovna peresa pa so nezaželjena. Peruti so dolge in mišičaste ter ležijo tesno ob telesu, zaradi česar je hrbtni del popolnoma prekrit in se tvori kompaktna slika trupa. Če opazujemo glavo in vrat, moramo paziti, da so razmerja harmonična s splošno sliko živali.

Standard zahteva vrat, ki je srednje dolg, sorazmerno vitek in rahlo upognjen. Osnova za to pa je krepak izgled te pasme. Pretanki, skoraj cevasti vratovi, kakršne imajo živali pri nekaterih rejcih, so pravzaprav ekstremni in jih moramo zato na razstavah kaznovati.

Glavo ocenjujemo manj zahtevno. Mora biti podolgovata s ploskim, dvigajočim se čelom. Lica so skoraj nepoudarjena. Če je tu prepooznaven vpliv pekinške race nemškega tipa, bo to ocenjevalni sodnik takoj kaznoval z odvzemom točk. Temno oko ne leži previsoko na glavi.

Problem hrapavega gornjega dela kljuna, delno celo z nabreklinami, moramo brezpogojno označiti kot napako. Nihče ne zahteva romanopisnega ocenjevanja, vendar pa mora ocenjevalni sodnik uprabiti kratke in jedrnate besede - večinoma zadostujejo tri besede za pojasnitev napake. Na splošno je kljun zares dolg in širok z rahlo vboklo slemensko linijo. Dovoljena je nekoliko žličasta oblika, pri svetlo rumeni do oranžni barvi pa tudi črni ali zeleni madeži. Čašica mora biti svetla in v nobenem primeru prekrita s temno mreno ali celo popolnoma temna.

Trup je močan, nošen na stopalih, ki ležijo takoj za sredino telesa. Po standardu so dovoljene barve stopal od temno rumene do oranžne, pri čemer pa so kremplji svetli. Bedra so pri ameriškem tipu komaj opazna in ležijo v puhastem perju. Močna stopala obeh spolov potrebujejo velikost obročkov 18 mm. Masa racaka je 3,5 kg, race pa 3 kg.

Pekinške race ameriškega tipa morajo biti bele, vendar pa standard dovoljuje v jeseni rahel rumenkast nadih. Ravno zaradi tega pa prihaja do nesoglasja v ocenjevanjih. Vzrok za takojšnje znižanje točk je mehko perje, frizura na glavi in zatilju, rumeno perje in pomanjkljivi krivci pri racaku.

Rumeni zasevki v perju se velikokrat navezujejo na koruzo in korenje v prehrani. Prehranjevanje z zrnjem je boljše, kajti z mehko hrano si žival umaže perje, pri drugih pa je zaradi tega perje zelo trdo in togo. Pri možnosti kopanja ni pomembna samo količina ampak tudi ustrezna kakovost vode. Ravno pri belem preju je treba paziti, da se živali ne umažejo po nepotrebnem, sploh če nimajo na razpolago dovolj čiste in primerne vode. To vključuje tudi vedno čisto in suho steljo v ogradi. Le kadar je zares potrebno, lahko živali nežno operemo. Vsake toliko časa, npr. ob navajanju na kletko, predvsem pa pred vsako razstavo, moramo očistiti stopala in kljun in jih naoljiti z vodoodpornim sredstvom.

Z ozirom na valjenje in vzrejo pekinška raca ameriškega tipa nima posebnih zahtev, zato jo zlahka štejemo med robustne pasme. Vzrejna jata s 4-5 racami zadošča enemu racaku. Nesni uspeh je na splošno dober (ca. 120 jajc), na žalost pa je naravno valjenje zelo redko. Vendar pa se to pomanjkanje izravna z uporabo umetnih valilnikov, kjer je uspeh ponavadi zelo dober. Pomembno vlogo pa igra masa valilnega jajca, ki mora imeti vsaj 70g. Le iz ustrezno velikih jajc se kasneje izvalijo krepki piščanci. Pri belih pekinških racah ameriškega tipa ni napačne barve perja, vendar pa je pomembno, da odraščajoče živali s kakršnokoli napako odstranimo, s tem pa pridobimo prostor za ostale kvalitetne živali. Ko so živali spolno zrele, race in racake ločimo, da preprečimo nepotrebne poškodbe perja.

Gospodarnost in pasemske značilnosti so pri tej raci združene. Veliko vlogo igra pri izkušenih rejcih vodne perutnine, prav tako pa je tudi idealna pasma za vsakega novinca. Brez napačnih barv, dobro nesnostjo, velikim uspehom pri umetnem valjenju, hitrem odraščanju - s temi argumetni je možno pridobiti novega ljubiteljskega rejca za to pasmo.

Stane Korošec

Sprememba:  18-09-2005 (20:38)
Uporabnik:

Posamezne strani in grafika so sta avtorsko zaščitene PMejač 1999-2003 All Rights Reserved *primej@primej.com*