SEZNAM GOJITELJEV

GOLOBARSKA SEKCIJA

GOLOBARSKA SEKCIJA

Gojenje golobov je na področju gojenja pasemskih malih živali najmanj profitna in najbolj športna zvrst, saj jih velika večina gojiteljev goji le zaradi veselja, za tekmovanja in razstave, nekateri pa zgolj kot okras svojih dvorišč. Vedno temu ni bilo tako, saj so bili golobi včasih redni gostje velikih kmetij, na katerih so jih gojili tudi za pridelavo mesa, v naravi pa so na njivah opravljali naloge današnjih strupenih herbicidov, saj so uničili dosti plevela.

Golobi imajo od vseh zvrsti pasemskih malih živali letno najmanj potomcev, saj povprečen golobji par letno vzgoji 4 do 5 gnezd z enim ali dvema mladičema, tako da je vzgoja živali, ki se v ocenah najbolj približajo predpisom standardov, dolgotrajen in naporen proces.

Po navedbah nekaterih avtorjev naj bi bil golob prva udomačena žival, katere zgodovina sega v mlajšo kameno dobo. V starodavnih civilizacijah in kulturah so golobi predstavljali božanstva, golobi pismonoše so v vojnah prenašali pomembna sporočila, še danes pa beli golob velja za ptico miru.

V Evropi so postali poznani po letu 1550, ko so začeli z intenzivnim opisovanjem in križanjem pasem. Vse pasme golobov in tudi vsem dobro poznani "mestni golobi" izvirajo iz skalnega goloba, ki še danes prosto živi v obmorskih krajih.

Med vsemi zvrstmi malih živali je ravno golobov največ različnih pasem, predvsem pa je značilna ogromna paleta različnih barv. Vse skupaj delimo na 10 skupin:

1. Golobi golobje oblike - podobna oblika telesa kot pri navadnem domačem golobu (pismonoše, rimljan, lahore, mondain ...

2. Bradavičarji - poveeane očesne in nosne bradavice s povečanim kljunom (angleška badeta, španski indijanček ...)

3. Golobi kokošarji - po obliki podobnim kokošim (maltežan, king, florentinec, modenec...)

4. Golšarji - značilna je napihnjena golša (angleški, pomeranski, staronemški...)

5. Barvasti golobi - lesketavih barv in z zapletenimi risbami (kalin, nuernberški škrjanec ...)

6. Bobnarji - gruljenje je podobno bobnanju (altenburški, nemški dvokapasti...)

7. Strukturni golobi - drobne pasme s svojevrstno oblikovanim perjem (pavji golob, lasuljar, staroholandski kapucin, kitajski golob-galebček...)

8. Galebčki - zelo drobni z lahkotnim igrivim letom in majhnim kljunom (orientalski, staroholandski, nemški galebčki...)

9. Letalci - pasme letalcev z razlienimi načini leta in akrobacij v zraku (nemška dolgokljuna sraka, muki golob, gdanski sokol, vrtivci...)

10. Igrivi golobi - samci pri zapeljevanju samic pokajo s krili (ringschlagerji, talni akrobati...)

Golobarstvo v Sloveniji

Pri nas samo golobarstvo nima take tradicije kot npr. kunčereja ali reja perutnine, njegova zgodovina pa sega predvsem na SV del Slovenije, kjer so še danes posamezni golobarski centri, kot sta npr. Ptuj in Ormož. V tem delu naše države je ljubiteljsko golobarstvo tudi najbolj razvito in zastopanih tudi največ pasem, saj na nekaterih društvenih razstavah lahko občudujemo tudi preko 800 golobov. Velika večina prej navedenih pasem se goji tudi pri nas, toda kljub vsemu je pri nas največ golšarjev, golobov golobje oblike, barvastih golobov in letalcev. Letno se z obročki označi okoli 15.000 pasemskih živali v praktično vseh slovenskih društvih gojiteljev malih pasemskih živali, saj le velenjsko društvo v svojih vrstah nima nobenga golobarja. Lansko leto se ja na različnih razstavah v Sloveniji ocenilo skupno 4178 golobov 38 pasem v več barvnih različicah. Leta 2010 je bil izdan tudi prvi SLOVENSKI VZORNIK PASEMSKIH GOLOBOV, v izdaji Golobarske sekcije pri SZDGPMŽ. Zaenkrat edina literatura o golobih v slovenskem jeziku je knjiga Pasemski golobi priznanega slovenskega golobarja Milana Grmeka iz Maribora, ki je bila izdana leta 1995. Slovenski golobarji se lahko edini od vseh zvrsti pasemskih malih živali pohvalijo tudi z avtohtono pasmo, ki je priznana tudi uradno v Evropi. To je SLOVENSKI BELOGLAVČEK. Leta 2010 sta bili s strani komisije za standarde pri Združenju sodnikov SZDGPMŽ priznani dve novi pasmi golobov, ki sta bili vzgojeni v Sloveniji. To sta KOROŠKI GALEBČEK, ki ga je vzgojil Igor Čegovnik in VINDOL GOLŠAR vzreditelja Vinka Dolenca. Ti dve pasmi bosta mednarodni javnosti predvidoma prvič predstavljeni na Evropski razstavi decembra 2012 v nemškem Leipzigu.

Naslov: SLOVENSKI VZORNIK PASEMSKIH GOLOBOV 2010

Avtor: Igor Čegovnik

Izdajatelj: SZDGPMŽ - Golobarska sekcija (interno gradivo)

Leto izdaje: september 2010

Vsebina: Priročnik za ocenjevanje pasemskih golobov, ki zajema opis 83 različnih golobjih pasem prikazanih tudi z barvnimi risbami ali fotografijami. Za vsako pasmo so navedene vsebine ocenjevanja in predpisi. Navedene so tudi vse s strani Evropske zveze priznane pasme golobov s številkami obročkov! Poleg opisa splošnih pravil ocenjevanja je opisana tudi priprava živali na razstavo.

Obvezno gradivo za vse slovenske ocenjevalce golobov in praktični pripomoček za vse gojitelje ter ljubitelje pasemskih golobov.

Format A5, 234 strani, trde platnice

Cena: 21 EUR

SLIKE GOLOBOV - SLOVENSKI BELOGLAVČEK

VINDOL GOLŠAR

KOROŠKI GALEBČEK