ORGANIZIRANOST

KAJ JE SZDGPMŽ ?

SLOVENSKA ZVEZA DRUŠTEV GOJITELJEV PASEMSKIH MALIH ŽIVALI je društvena organizacija, v katero je trenutno vključena ena regijska zveza, 31 društev gojiteljev malih živali in 4 klubi, ki v svojih vrstah združujejo gojitelje kuncev, golobov, perutnine (kokoši, race, gosi, okrasna perutnina-fazani), morskih prašičkov in okrasnih ptic. Osnovna naloga SZDGPMŽ je pospeševanje razvoja gojenja malih živali v RS ter nudenje strokovne pomoči in izobraževanja vsem gojiteljem oz. članom.

Poleg tega izvaja posamezne ukrepe za zaščito slovenskih pasem malih živali, kot so slovenski kunec, golobi slovenski beloglavček, vindol golšar, koroški galebček in štajerska kokoš. SZDGPMŽ sodeluje tudi s pristojnimi institucijami, kot so BIOTEHNIŠKA FAKULTETA in VURS ter s sorodnimi organizacijami iz zvezami v tujini. Od leta 1992 je tudi članica Evropske zveze gojiteljev malih živali.Vsem svojim članom organizira in omogoča označevanje pasemskih živali, njihovo zdravstveno zaščito, strokovne posvete in izobraževanja o gojenju malih živali, strokovno literaturo ter nenazadnje tudi razstavljanje na različnih oblikah razstav malih živali.

Zveza deluje po sekcijah. Trenutno delujejo kunčerejska, golobarska, perutninarska sekcija, sekcija za morske prašičke in sekcija za ptice. Član zveze je tudi Združenje sodnikov, ki v svojih vrstah združuje sodnike ocenjevalce malih živali, ki le te ocenjujejo na različnih vrstah razstav doma in v tujini.